Yrjönkatu 8

00120 Helsinki FINLAND

 

phone +358-9-441901

info@soundcenter.fi   

Hinnasto/PriceList


Acoustics of Finland AE-2X
Outlaw
Dolby Digital
Letter to Boston Audio Society re DVDs and Regions

(in Finnish/Suomeksi)


Pickering
Telarc/Decca CD's
Home Theater
DVD 5.1 Films
Nordic Press

(English text)

HiFi Lehdestä (9/2001)

(For Part I/Osa I - click here)

DVD ja "takuu"

Aluekoodien ohittaminen ei saisi vaikuttaa valmistusvirhevastuuseen

Suomen ja läntisen maailman kuluttajalainsäädännön perusteena on ollut "oikeutettujen odotusten" täyttäminen. On esimerkiksi oikeutettua odottaa, että DVD-soittimella voi soittaa kaikkia DVD-levyjä.

Oletetaan, että ystäväsi New Yorkista tuo mukanaan Suomeen uudehkon elokuvan. Valmistatte popcornia ja istutte katsomaan elokuvaa, mutta näettekin vain virheilmoituksen "levyä ei voida toistaa väärän aluekoodin vuoksi". Tavallinen ihminen hämmästelisi tätä, etenkin kun selviää ettei tälle estolle ole mitään teknisiä perusteita vaan se on täysin suunniteltua markkinoiden jakamista. 

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitzin vihjaa, että laitevalmistajien puuhailu DVD-aluekoodien kanssa ei ole ainoastaan "oikeutettujen odotusten" periaatteen vastaista, vaan saattaa olla myös ristiriidassa vapaan kaupankäynnin sopimusten kanssa EU:ssa. Joissain maissa on nousemassa vastarintaa aluekoodeja kohtaan. 

Kuten tiedetään, on useimpien DVD-soittimien aluekoodauksen ohitus on helppoa. Syötetään kauko-ohjaimella tietty koodi laitteelle, tai juotetaan soittimen piirikortille uusi siru. DVD-laitteiden valmistajat ovat yrittäneet vakuuttaa, todennäköisesti elokuvastudioita miellyttääkseen, että soitin menettää takuun, mikäli siitä on kotikonstein tehty aluekooditon. Erik Mickwitzin ja kuluttajaviraston mukaan DVD-laitteiden valmistajien tulkinta on väärä. Saattaa olla, että valmistajien uhkaus takuun lakkauttamisesta on jopa laiton. 

Suomen lain mukaan takuu on kuluttajalle suotu etuus, jolla helpotetaan viallisen laitteen palauttamista valmistajalle, korjaamista tai laitteen ostohinnan hyvittämistä. Lain mukaan tuotteen valmistaja on ilman aikarajaa vastuussa tuotteen valmistusvioista. 

Jos esimerkiksi neljän vuoden ikäisen autosi (ajettu 80,000 km) kytkimen tiivisterengas alkaa vuotaa vuosi takuun päättymisen jälkeen, ja tiivisteen oletetaan kestävän koko auton eliniän tai ainakin useita satoja tuhansia kilometrejä, on olemassa perusteet vaatia viallisen kohteen korjausta ilman korvausta. 

On hankala ymmärtää, miten Yhdysvaltojen aluekoodilla varustetun elokuvan katselu voisi aiheuttaa Euroopan aluekoodilla varustetun DVD-soitimen vioittumisen siten, että sen takuu raukeaa. Valmistajan tulisi pystyä osoittamaan tämä, mikäli se käyttää aluekoodivapautta takuun raukeamisen perusteena. Mikä tahansa tuotteen muokkaaminen on hyväksyttävää, jos valmistaja ei voi osoittaa sen viottaneen tuotetta. Esimerkiksi tietokoneen avaaminen ja uusien muistipiirien lisäämisen ei lakkauta kovalevyn takuuta.  

Mickwitz mukaan kuluttajavirastossa odotetaan tilannetta, jossa valmistaja on kieltäytynyt takuuvelvoitteistaan sillä perusteella, että käyttäjä on muuttanut laitetta, vaikkei muutos liity millään tavoin laitteessa olevaan vikaan. Tällaisessa ennakkotapauksessa kuluttajavirasto voi tukea kantajaa mahdollisissa oikeudenkäyntikuluissa. 

Vaikka kuluttajansuoja Suomessa on varsin vahva, byrokratian ja lakikiemuroiden selvittäminen on työlästä ja turhauttavaa. Mikäli Suomen lainsäädäntö tuntisi ryhmäkanteen käsitteen, jossa ryhmä kuluttajia voisi nostaa syytteen yhdessä ja jakaa oikeudenkäynnin kulut ja vaivan, valmistajat ja laitteiden maahantuojat käyttäytyisivät varmasti paljon paremmin. Ruotsin lainsäädäntöön ollaan esittämässä laajennuksia ryhmäkanteen sallimiseksi. Tästä johtuen Suomen ja EU:n tulevaisuus saattaa olla valoisampi. 

Toistaiseksi kuluttajien tulisi kuitenkin vaatia oikeuksiaan. Laitevalmistajien ja maahantuojien tulisi myös ymmärtää, että uusien teknologioiden, kuten DVD, menestyminen vaatii luottamuksen syntymistä siihen, että käyttäjille tarjotaan luotettavia ja käytännöllisiä tuotteita. Takuun uhkaaminen lakkauttamisella saa laitevalmistajat hieman outoon valoon, jos sillä yritetään estää sellaisten elokuvien katselu, joita tuskin nähdään koskaan Euroopan aluekoodilla. Koko teollisuuden tulisi harkita uudelleen tätä keinotekoisten aluekoodien käyttöä. DVD on todella hyvä tekniikka, joka teoriassa mahdollistaa käytön ilman rajoja. Toivottavasti se olisi sitä myös käytännössä. 

Kaikki lisäykset, ehdotukset, vastaväitteet yms. otetaan mielellään vastaan

 (For Part I/Osa I - click here)

Dr. Robert F. Woods

Sound Center Inc.

Yrjönkatu 8

00120 Helsinki, FINLAND

robert.woods@soundcenter.fi  

 

Are you an AV professional?

Follow industry developments with Chameleon Oy's "AV Reporter"

  

 

_________